Region Chablis, określany Złotą bramą Burgundii, leży w północnej części tej krainy, około 100 kilometrów od Dijon. Tutejszy klimat jest znacznie chłodniejszy niż ten w śródziemnomorskiej Francji. Wiosną zdarzają się przymrozki, a zimą bywa, że temperatury przypominają te w Skandynawii. Takie warunki klimatyczne wymagają od winiarzy specjalnej troski o winorośl. Niektórzy stosują nowoczesne technologie, by chronić zbiory, niektórzy stosują jeszcze naftowe piecyki ustawiane na terenie winnicy, by zabezpieczyć pędy winorośli przez chłodem.
Ich trud zostaje wynagrodzony. Wino tu powstałe ma wyjątkowy aromat i niezwykłe walory smakowe.
Zanim jednak trafi do konsumenta dojrzewa w metalowych lub drewnianych kadziach, które zatrzymują jego lekkość i świeżość. Czasem tylko wino dojrzewa i fermentuje w dębowych beczkach, nabierając bogatszego, głębszego smaku.
Trunki powstałe tu przynależą do apelacji Chablis. W niej można rozróżnić 5 podapelacji uzależnionych od jakości, położenia winnicy, gleby czy nachylenia stoku.
Petit Chablis – proste wina powstałe ze zbiorów winnic położonych na płaskim terenie. Najtańsze i raczej nie spotykane za granicami Francji. Pije się je jako młode.
Chablis – najbardziej rozpowszechnione wina podstawowe, wytwarzane z gron Chardonnay uprawianych w tym rejonie.
Chablis premier cru – produkowane z winorośli rosnącej na 79 parcelach na południowych i zachodnich stokach wzgórz. Na etykietkach butelek można odczytać z jakiej lokazjizacji pochodzi dane wino. Do najlepszych należą Montée de Tonnerre, Monts de Millieu, Fourchaume, Vaupulent, Vaillons, Lechet.
Chablis grand cru – wina z siedmiu najlepiej usytuowanych winnic: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos i Blanchot. Wszystkie znajdują się w prawobrzeżnej części rzeki Serein. Są to wina o mocnym smaku pasujące do potraw przyrządzonych z owoców morza, ryb i białych mięs.
Większość chablis to wina mineralne, o wyraźnej kwasowości i aromatach cytrusów.
I choć w tym rejonie produkuje się również wina czerwone i rosé najbardziej znane są białe Chablis. Zachwycają one swoim subtelnym bukietem smakowym, w którym oprócz aromatów cytrusowych można również wyczuć kwiaty, jabłka, pigwy czy orzechy.
Najbardziej znani producenci Chablis to: Joseph Drouhin, J.Moreau, Louis Jadot, René Dauvissat, Laroche.