Gamay Noir a’Jus Blanc to nazwa czerwonej odmiany szczepu, która w czasach panowania w Burgundii Filipa Śmiałego znalazła swój dom w Beaujolais. Książę widząc bezkonkurencyjność miejscowego Pinota na terenie Burgundii ‚wygnał’ drugi szczep. Stąd nazwa Gamay – ‚wygnaniec’. Do dziś jego znaczenie w regionie Beaujolais jest największe, stanowi prawie 100% upraw.
Oprócz tego można go znaleźć w Côte Chalonnaise, w Dolinie Rodanu oraz w Dolinie Loary. Uważano także, że jego uprawy znajdują się w Kalifornii. Tamtejszy szczep Gamay okazał się jednak jednym z klonów Pinot Noir.
Gamay używany jest przeważnie do produkcji win przeznaczanych do spożycia jako młode. Charakteryzują się one aromatem owocowym (wiśnia, truskawka, malina, gruszka). Ich kolor często przyrównać można do któregoś z odcieni czerwonego. Najlepszy Gamay pochodzi z gruntów wapiennych i granitowych. Jego osobliwą cechą są duże jagody o z mocną i odporną skórką. Nie jest odporny za to sam szczep, któremu przeszkadzać mogą wczesnowiosenne przymrozki.
Gamay znany jest także w innych krajach niż Francja, tyle że pod innymi nazwami. W Austrii jest to Blaufrankisch, na Węgrzech Kekfrankos, a w Niemczech Lemberger.