Gewürztraminer nazywany jest także Traminerem ze względu na związek z miasteczkiem Tramin we Włoszech. Ta uprawiana od wieków biała, stosunkowo cierpka odmiana o korzennym posmaku lepiej czuje się w chłodniejszych klimatach.
Mimo związku z Włochami nie ma tam zbyt wielu producentów uprawiających Gewürztraminera. Szczep jest za to rozpowszechniony w Austrii, Niemczech, na Węgrzech i Francji, a w szczególności w Alzacji. Producenci kalifornijscy także spróbowali przenieść tę odmianę na swój rynek jednak nie odniósł on a zachodnim wybrzeżu głośnego sukucesu.
Szczep charakteryzuje się grubą skórką o jasnym zabarwieniu wpadającym w czerwony kolor. Dojrzałe owoce służą do produkcji win wysokiej klasy. Oryginalny źółto-złocisty czy też żółto-słomowy kolor sprawia, że wina są rozpoznawalne i wyróżniają się Jeśli chodzi o aromat to jest on najczęściej kojarzony z fiołkami, miodem, akacjami, marakuią czy pomarańczami.
Warto wspomnieć o posiłkach, z którymi najsmaczniej jest spożywać Gewürztraminera. Półwytrawne i wytrawne wina nadają się do ślimaków, pasztetów z dziczyzny czy do drobiu. Szlachetne i słodkie najczęściej pite są do deserów. Najlepiej smakuje młode wino.
Ciekawostka: W Palatynacie istnieje winnica w gminie Rhodt, w której od 400 lat uprawia się wyłącznie Gewürztraminera. Czyni go to jedną z najstarszych wciąż uprawianych odmian.
Co roku miłośnicy wina w Tyrolu i Palatynacie organizują konkurs na najlepszego Traminera.
Szczep znany jest także pod następującymi nazwami: Traminer Musqué, Traminer Parfumé, Traminer Aromatique (lub Aromatico), i Rotor Traminer. Gewürztraminer określa się również jako :Edeltraube, Rousselet, Savagnin Rosé, Tramini i Traminac.