Semillon

Semillon uprawiany w USA, RPA czy Australii najbardziej popularny jest w południowo-zachodniej Francji gdzie stanowi jeden z głównych szczepów przeznaczonych do produkcji wina białego. Z tego szczepu w dużej mierze tworzone są jedne z najdroższych win na świecie – Château d’Yquem. Za butelkę tego trunku pochodzącą z XVIIIw. trzeba zapłacić nawet 80 tys. euro.

Ze szczepu produkowane są głównie wina wytrawne oraz słodkie. Jeśli chodzi o wina słodkie to dzięki podatności szczepu na chorobę pleśniową botrytis cinerea są one wysokiej jakości, szczególnie jeśli owoce pochodzą z późnych zbiorów. Dobrze smakują podane z morelami bądź ananasami. Ale pite jest nie tylko w formie deserowej. Dostarcza smakowych rewelacji spożywane wraz z tłustą szynką, serami czy owoców morza a także kwaśnymi posiłkami.

Wina wytrawne związane z Semillon powstają natomiast często z jego mieszanki z Sauvifnon Blanc. Wina te dobrze smakują łączone z przeróżnymi potrawami.Najczęściej pije się je przy konsumpcji drobiu i ryb-gotowanych bądź grillowanych.

Chociaż szczep służy najczęściej do produkcji win w połączeniu z innymi odmianami to dobre trunki wyłącznie z Semillona robi się w Australii.

Ciekawostka:Dziś Semillon stanowi tylko 1% upraw winorośli w RPA podczas gdy w latach 20 XIXw. był bezkonkurencyjny – zajmował 90%.

Skórka winogron jest cieńka, ma kolor ciemnożółty bądź słomkowy. Wino ma charakterystyczny aromat cytrusów, tytoniu, świeżych owoców i miodu.

Wina powstałe z Semillon to przykładowo: Chateau d’Archambeau, Chateau Coutet, Château Chante L’Oiseau, Domaine de Grange Neuve czy Sauternes.

A czy Ty próbowałeś już jakiegoś wina produkowanego z Semillon ? Prosimy o opinię!