Cabernet Franc jest jedną z ważniejszych odmian winorośli o ciemnych owocach uprawianych na świecie. Znanym winem wytwarzanym z tego szczepu jest Chinon, w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych produkuje się z nich wino lodowe, często także jego owoce łączy się z Cabernet Sauvignon lub Merlot.
Uprawę zaczęto w Dolinie Loary oraz w Bourdeaux w XVII w. Winorośl ta potrafi zaadaptować się do różnych typów gleby, najlepiej jednak rośnie na piaskowej, kredowej glebie. Winorośl tę uprawia się w Europie, głównie we Francji, Włoszech i na Węgrzech, w Chinach, w Nowej Zelandii, obu Amerykach, południowej Afryce oraz na Kazachstanie.
Owoce Cabernet Franc są małe o niebiesko-czarnym kolorze. Dają jasne, bladoczerwone wino. W bukiecie można rozpoznać aromaty czarnego pieprzu, tabaki, maliny, czarnej porzeczki a nawet fiołków.