Cabernet Franc

Cabernet Franc  jest jedną z ważniejszych odmian winorośli o ciemnych owocach uprawianych na świecie. Znanym winem wytwarzanym z tego szczepu jest Chinon, w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych produkuje się z nich wino lodowe, często także jego owoce łączy się z Cabernet Sauvignon lub Merlot.

Uprawę zaczęto w Dolinie Loary oraz w Bourdeaux w XVII w. Winorośl ta potrafi zaadaptować się do różnych typów gleby, najlepiej jednak rośnie na  piaskowej, kredowej glebie.  Winorośl tę uprawia się w Europie, głównie we Francji, Włoszech  i na Węgrzech, w Chinach, w Nowej Zelandii, obu Amerykach, południowej Afryce oraz na Kazachstanie.

Owoce Cabernet Franc  są małe o niebiesko-czarnym  kolorze. Dają jasne, bladoczerwone wino. W bukiecie można rozpoznać aromaty czarnego pieprzu, tabaki, maliny, czarnej porzeczki a nawet fiołków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>