Carignan jest czerwoną odmianą wywodzącą się prawdopodobnie z Hiszpanii z regionu Aragon, znane jest tam pod nazwą Carñena lub Tinto Mazuelo.
Carignan jest bardzo podatne na choroby, a także dość wymagające w uprawie. Potrzebuje ciepłego klimatu oraz sporo czasu by dojrzeć. Uprawy Carignan znajdują się w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Kalifornii, Australii, Afryce oraz w Ameryce Łacińskiej.
Często używa się tego szczepu w mieszankach w celu nadania im głębokiego koloru. Owoce mają dużą zawartość taniny oraz kwasów przez co dość trudno wytworzyć z nich eleganckie wino. Do tworzenia mieszanek najlepiej nadają się odmiany Sarah i Grenache, które tworzą łagodniejsze wino o owocowym aromacie. Najlepsze wina powstają ze starych, długo dojrzewających owoców.
Kilka najlepszych Carignan to:
- Domaine Bertrand Bergé, Les Mégalithes 2001 Fitou
- Domaine de l’Aupilhac, Le Carignan Vin de Pays
- Ch de Lastours, Cuvée Simone Descamps, Corbières
- Clos Manyetes from Clos Mogador, Priorat
- Val Llach, Priorat
- Terre Brune, Carignano del Sulcis, Santadi co-op
- Rocca Rubine, Carignano del Sulcis, Santadi co-op
- Pegleg Carignan, Fairview, South Africa