Merlot

Merlot grapes by dstrelau, on FlickrMerlot wywodzi się z Bordeaux. I choć był uprawiany już w I wieku naszej ery, dopiero pod koniec XVIII wieku otrzymał swoją nazwę. Przez bardzo długi okres szczep ten był niedoceniany i używany wyłącznie w połączeniu z Cabernet Sauvignon dla łagodzenia jego ostrego smaku.

Dopiero winiarze z Nowego Świata – z Chile i z Kalifornii rozpoczęli uprawiać ten szerwony szczep do wyrobu jednorodnego wina Merlot. Pod koniec XX wieku szczep ten służył również do wyrobu wina białego i różowego.

Jaśniejszy kolor wina uzyskuje się dzięki specyficznemu procesowi produkcji, polegającego na miażdżeniu tylko części winogron przed sprasowaniem. Minimalizuje to ekstrakcję koloru ze skórki winogron.

Odporny na warunki pogodowe Merlot, jest jednak podatny na ataki grzybów i innych chorob winnic.  Dzięki temu, że szybko dojrzewa może być uprawiany zarówno w ciepłym jak i chłodnym klimacie. Większość upraw znajduje się w Bordeaux, Kalifornii i Chile; ale spotkać je można również w Argentynie, Australii, Izraelu, we Włoszech oraz Nowej Zelandii.

Pewne rodzaje Merlot cieszą się zdolnością starzenia się. Jednak wino to najlepiej spożyć po upływie 4 – 8 lat od momentu produkcji. Przez koneserów zaliczane jest do grona win „łatwych do picia” – przeznaczonych do konsumpcji dnia codziennego.

Pasuje do większości typów potraw. Polecane zawłaszcza do makaronów, białego mięsa oraz deserów.