Mourvèdre wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii, gdzie prawdopodobnie zostało przywiezione przez Fenicjan. Nazwa tej odmiany różni się w zależności od kraju, w Portugalii i częściowo w Ameryce Łacińskiej nazywa się je Mataró, natomiast nazwa Monastrell używana jest w Hiszpanii.
Mourvedre uprawia się w Australii, głównie na południu i najczęściej używa się tego szczepu do tworzenia mieszanek, zazwyczaj ze szczepami Grenache i Shiraz. We Francji jego uprawy rozciągają się nad wybrzeżem Morza Śródziemnego i wchodzą w skład Châteauneuf-du-Pape. Jest także dość popularną odmianą w Kalifornii.
Grona tej winorośli dojrzewają bardzo późno, mają owoce średniej wielkości o niebiesko-czarnym kolorze oraz grubej skórce. Aromat różni się w zależności od regionu, najczęściej wyczuwalny są aromaty ziemiste oraz czerwonych owoców. Wina z tej odmiany są bogate w taniny.