Mouvèdre

Mourvèdre wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii, gdzie prawdopodobnie zostało przywiezione przez Fenicjan. Nazwa tej odmiany różni się w zależności od kraju, w Portugalii i częściowo w Ameryce Łacińskiej nazywa się je Mataró, natomiast nazwa Monastrell używana jest w Hiszpanii.

Mourvedre uprawia się w Australii, głównie na południu i najczęściej używa się tego szczepu do tworzenia mieszanek, zazwyczaj ze szczepami Grenache i Shiraz. We Francji jego uprawy rozciągają się nad wybrzeżem Morza Śródziemnego i wchodzą w skład Châteauneuf-du-Pape. Jest także dość popularną odmianą w Kalifornii.

Grona tej winorośli dojrzewają bardzo późno, mają owoce średniej wielkości o niebiesko-czarnym kolorze oraz grubej skórce. Aromat różni się w zależności od regionu, najczęściej wyczuwalny są aromaty ziemiste oraz czerwonych owoców. Wina z tej odmiany są bogate w taniny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>