Wina Alzacji

W Alzacji jako pierwszej we Francji rozpoczęto nazywanie win od nazwy szczepu winorośli. Później za jej przykładem w wielu rejonach winnych zaczęto stosować tę metodę. Istnieją jednak dwa wyjątki: Edelzwicker i Crémant d’Alsace, które tworzy się mieszając kilka gatunków winogron.
Riesling

Te wina stanowią powód do dumy Alzatczyków. Wytrawne, eleganckie i subtelne wina o delikatnej barwie i subtelnym bukiecie lipy, piżma, owoców a także czasem cynamonu. Serwowane do wytwornych potraw z ryb i skorupiaków.

Muscat

Półsłodkie, lekkie wino o winogronowym aromacie. Często podawane jako aperitif.

Pinot Gris

Wino o wyrazistym smaku. Podaje się je do pieczeni, gęsiej wątróbki (foie gras), bądź jako aperitif.

Gewűrztraminer

Eleganckie korzenne wino, w którym wyczuć można znakomicie zrównoważone połączenie róż i fiołków. Podawane w temperaturze 7-8 stopni Celsjusza, tak jak Pinot Gris do gęsich wątróbek i pieczonego białego mięsa, ale również do serów i do niektórych deserów.

Z tych czterech szczepów produkuje się regionalne specjały: Vendange Tardive, Sélection de Grain Nobles, Sylvaner i Pinot Blanc. Pinot Blanc służy do wyrobu Crémant d’Alsace, wyśmienitego wina musującego.

We wszystkich alzackich winach wyczuwa się charakterystyczny owocowy smak. Te lekkie trunki najlepiej smakują schłodzone do temperatury około 10°C. Tradycyjnie pije się je z tulipanowych kieliszków na zielonej nóżce. Leżakują od jednego do pięciu lat od winobrania. Tylko te o najbardziej bogatym bukiecie zyskują nowe walory w procesie starzenia.