Tym razem kolejny francuski specjał – znakomite wino pochodzące z rejonu Jury.
Przez wielu Le vin jaune – Żółte wino uznawane jest za jedno z najlepszych białych win świata. Do jego wyrobu wykorzystuje się szczep savagnin.
Grona przeznaczone do wyrobu Vin Jaune zbiera się późno – najczęściej w okresie listopada. Uzyskany moszcz wlewa się do dębowych beczek – barriques i poddaje procesowi długiej fermentacji, trwającej od 6 do 10 lat. Beczek nie wypełnia się po brzegi, tylko pozostawia przestrzeń dla powietrza. Nie uzupełnia się też ich zawartości w okresie fermentacji.
Specyficzne własności winogron savagnin sprawiają, że na powierzchni wina tworzy się rodzaj kożucha – nazwany voila, powstały z drożdży i drobnoustrojów. Pełni on rolę ochronną przed zbytnim dostępem powietrza i nadmiernym utlenianiem. Drożdże nadają winu ciemnożółty kolor – stąd oczywiście nazwa Żółtego wina. Dużą role odgrywają warunki piwniczne, zwykle jest dość ciepło 17-18 stopni i umiarkowanie wilgotnie – ok. 75%.
Po zakończeniu starzenia się Vin Jaune w beczkach, wino przelewa się to osobliwych butelek Le Clavelin o pojemności 62 cl. Ta kultywowana już od 1504 roku tradycja zakazuje użycia jakichkolwiek innych butelek. Winiarze uważają, że po okresie dojrzewania z jednego litra żółtego wina pozostaje tylko 62 cl trunku.
Również i to wino należy do długowiecznych – może leżakować ponad 100 lat bez uszczerbku na wartości. Najsłynniejsze wina żółte pochodzą z apelacji Chateau Chalon.
Dojrzewające żółte wino nabiera aromatów orzechów, prażonych migdałów i śliwek. Wykorzystuje się je jako aperitif bądź podaje z owocami morza i daniami z curry lub lokalnymi serami – zwłaszcza słynnymi comte.