Sauvignon Blanc jest jednym z najbardziej popularnych szczepów białych winorośli, sadzony jest na całym świecie i używany do produkcji najsłynniejszych win. Tłoczone z niego wina są masywne, posiadają silny orzeźwiający, aromat, w którym można wyczuć zielone owoce, trawę, piżmo, zioła a nawet nuty porzeczki, cytrusów, szparagów czy pokrzywy i liści pomidora.
Wina z Francji mają wyczuwalne w bukiecie aromaty agrestu i pokrzywy, z Włoch są wytworne o owocowe. Kalifornijskie wina z tej odmiany są ciężkie o wysokiej zawartości alkoholu i korzennych aromatach w bukiecie. Aromaty warzywne wyczuwa się w winach z Nowej Zelandii, natomiast wina z Ameryki Południowej mają ziołowy aromat i wysoką zawartość alkoholu.
Owocowy charakter zazwyczaj wzmacnia się w trakcie dojrzewanie w beczkach, wina nie mogą jednak pozostawać w nich zbyt długo. Na ogół dojrzewanie w barriques trwa od roku do dwóch lat. W cieplejszy regionach wina z Sauvignon mają łagodniejszy aromat i są mniej owocowe. Często grona Sauvignon kupażowane są z owocami Semillon, co daje potężne i aromatyczne wina.
Sauvignon Blanc uprawiany jest w całej Francji, we Włoszech uprawia się go w rejonie Friuli. Trochę mniej popularny jest w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce Południowej. Uprawia się go w chłodniejszych regionach Stanów Zjednoczonych, a także w Afryce Południowej.