Chardonnay

Każdy chyba słyszał o tym szczepie białych winogron, który przez ostatnie 20 lat podbija świat wina. Dzieje się tak, ponieważ jego uprawa jest łatwa. Chardonnay ma niewielkie wymagania klimatyczne oraz glebowe, a do tego rodzi bogate plony. Najsłynniejsze wina z tego szczepu tłoczy się we Francji w regionach Burgundii i Szampanii.

Wina z tego szczepu mają przeważnie dużą kwasowość więc najczęściej wytwarza się z nich wina wytrawne. Są one orzeźwiające i owocowe, nadają się do długiego przechowywania oraz do tłoczenia win dojrzewających w barriques, win z Chardonnay używa się do produkcji szampana. W aromacie można wyczuć aromaty niedojrzałych lub zielonych jabłek i egzotycznych owoców. Wina Australijskie z tego szczepu wyróżnia aromat owocowy z nutami drewna dębowego.

Odmiana dobrze czuje się na wapiennych glebach Francji, największe uprawy znajdują się w Burgundii, Szampanii oraz Puligny-Montrachet, Meursault, Corton-Charlemagne i Chablis. Zyskuje popularność w innych regionach Francji. Najwięcej upraw znajduje się jednak w Kalifornii w hrabstwach Sonoma, Napa, Monterey oraz w okolicach Santa Barbara i San Luis Obispo. Szczep sadzony jest też w Australii, Nowej Zelandii, Afryce Południowej, we Włoszech i od niedawna także w Niemczech.