Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc jest jednym z najbardziej popularnych szczepów białych winorośli, sadzony jest na całym świecie i używany do produkcji najsłynniejszych win. Tłoczone z niego wina są masywne, posiadają silny orzeźwiający, aromat, w którym można wyczuć zielone owoce, trawę, piżmo, zioła a nawet nuty porzeczki, cytrusów, szparagów czy pokrzywy i liści pomidora.

Wina z Francji mają wyczuwalne w bukiecie aromaty agrestu i pokrzywy, z Włoch są wytworne o owocowe. Kalifornijskie wina z tej odmiany są ciężkie o wysokiej zawartości alkoholu i korzennych aromatach w bukiecie. Aromaty warzywne wyczuwa się w winach z Nowej Zelandii, natomiast wina z Ameryki Południowej mają ziołowy aromat i wysoką zawartość alkoholu.

Owocowy charakter zazwyczaj wzmacnia się w trakcie dojrzewanie w beczkach, wina nie mogą jednak  pozostawać w nich zbyt długo. Na ogół dojrzewanie w barriques trwa od roku do dwóch lat. W cieplejszy regionach wina z Sauvignon mają łagodniejszy aromat i są mniej owocowe. Często grona Sauvignon kupażowane są z owocami Semillon, co daje potężne i aromatyczne wina.

Sauvignon Blanc uprawiany jest w całej Francji, we Włoszech uprawia się go w rejonie Friuli. Trochę mniej popularny jest w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce Południowej. Uprawia się go w chłodniejszych regionach Stanów Zjednoczonych, a także w Afryce Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>