Regiony Francji

Kieliszek wina

Najlepsze wina na świecie powstają we Francji. Regiony winiarskie, w tym kraju, leżą pomiędzy 42 a 49,5 stopniem szerokości geograficznej. Należą do dwóch stref klimatycznych, które warunkują uprawę określonych gatunków winorośli. Południe kraju objęte jest klimatem śródziemnomorskim. Na zachodzie wyraźnie odczuwalne są wpływy atlantyckiego prądu zatokowego. W Szampanii, Alzacji i Burgundii zaznacza się również wpływ klimatu kontynentalnego.

Najbardziej popularne odmiany winorośli to: cabernet sauvignon, merlot, chardonnay. Jednak we Francji największe powierzchnie upraw zajmują carignan (Langwedocja-Roussillon), ugni blanc, grenache, a dopiero na kolejnych miejscach merlot, cincaut i cabernet sauvignon. Wśród czerwonych szczepów nastąpił wzrost uprawy merlot i cabernet sauvignon.

Klasyfikacja win francuskich

Appellation d’Origine Contrôlée, w skrócie AOC lub AC (appellation controlée dosłownie oznacza nazwę zastrzeżoną) – najwyższa jakość;

VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieur) – niższa jakość w stosunku do AOC;

Vin de Pays – wina regionalne

Vin de Table – wina stołowe.

Regiony winiarskie Francji – apelacje AOC: Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Dolina Loary, Dolina Rodanu, Jura francuska, Korsyka, Langwedocja, Prowansja, Roussillon, Sabaudia, Sud-Ouest, Szampania.

ALZACJA

Większość win powstających w tym regionie to wina jednoszczepowe. Wyjątkami są kupaże zwane tutaj edelzwicker (niewielki procent produkcji). Największe powierzchnie zajmują tu uprawy szczepów: riesling, gewurztaminer, pinot gris (do niedawna zwany tokay’em) oraz czerwony pinot noir.

Apelacje AOC w Alzacji:

Alsace,

Alsace Chasselas lub Gutedel,

Alsace Edelzwiker,

Alsace Gewurztraminer,

Alsace Grand Cru,

Alsace Klevener de Heiligenstein,

Alsace Muscat,

Alsace Pinot lub Klevener,

Alsace Pinot gris,

Alsace Pinot noir,

Alsace Riesling,

Alsace Sylvaner,

Côtes de Toul,

Crémant d’Alsace.

BEAUJOLAIS

Najczęściej wykorzystywanym do produkcji wina szczepem w regionie jest gamay.

Apelacje AOC w Beaujolais:

Beaujolais,

Beaujolais Supérieur,

Beaujolais Villages,

Brouilly,

Chénas, Chiroubles,

Côte de Brouilly,

Fleurie, Juliénas,

Morgon,

Moulin a Vent,

Régnié,

Saint-Amour.

BORDEAUX

Główne szczepy uprawiane na tym terenie to czerwone cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Wina białe wytwarzane są ze szczepów sauvignon, semillon oraz muscadelle.

Apelacje AOC w Bordeaux:

Barsac,

Blaye,

Bordeaux,

Bordeaux Clairet,

Bordeaux Côtes de Francs,

Bordeaux Mousseux,

Bordeaux Rosé,

Bordeaux Sec,

Bordeaux Supérieur,

Bourg lub Bourgeais,

Cadillac,

Canon-Fronsac,

Cérons,

Côtes de Blaye,

Côtes de Bordeaux Saint-Macaire,

Côtes de Bourg,

Côtes de Castillon,

Crémant de Bordeaux,

Entre-deux-Mers,

Entre-deux-Mers – Haut-Benauge,

Fronsac,

Graves,

Graves de Vayres,

Graves Supérieures,

Bordeaux Haut-Benauge,

Haut-Médoc,

Lalande de Pomerol,

Listrac-Médoc,

Loupiac,

Lussac – Saint-Émilion,

Margaux,

Médoc,

Montagne – Saint-Émilion,

Moulis lub Moulis-en-Médoc,

Néac,

Pauillac,

Pessac-Léognan,

Pomerol,

Premieres Côtes de Blaye,

Premieres Côtes de Bordeaux,

Puisseguin Saint-Émilion,

Saint-Émilion,

Saint-Émilion grand cru,

Saint-estephe,

Saint-Georges – Saint-Émilion,

Saint-Julien,

Sainte-Croix-du-Mont,

Sainte-Foy – Bordeaux,

Sauternes.

BURGUNDIA

Najbardziej doceniane wina z regionu to białe chardonnay i czerwone (jasne) pinot noir.

Alepacje AOC w Burgundii:

Aloxe-corton,

Auxey Duresses,

Bâtard Montrachet,

Beaune,

Bienvenues Bâtard Montrachet,

Blagny,

Bonnes Mares,

Bourgogne,

Bourgogne Aligoté,

Bourgogne Chitry,

Bourgogne Clairet,

Bourgogne Clairet Côte Chalonnaise,

Bourgogne Clairet Côtes d’Auxerre,

Bourgogne Clairet Hautes Côtes de Beaune,

Bourgogne Clairet Hautes Côtes de Nuits,

Bourgogne Grand Ordinaire,

Bourgogne Grand Ordinaire clairet,

Bourgogne Grand Ordinaire rosé,

Bourgogne Côte Chalonnaise,

Bourgogne Côte Saint-Jacques,

Bourgogne Côtes d’Auxerre,

Bourgogne Côtes du Couchois,

Bourgogne Coulanges-la-Vineuse,

Bourgogne Epineuil,

Bourgogne Hautes côtes de Beaune,

Bourgogne Hautes côtes de Nuits,

Bourgogne La Chapelle Notre-Dame,

Bourgogne La Chapelle Notre-Dame Clairet,

Bourgogne La Chapelle Notre-Dame Rosé,

Bourgogne le Chapitre,

Bourgogne le Chapitre Clairet,

Bourgogne le Chapitre Rosé,

Bourgogne Montrecul,

Bourgogne Montrecul Clairet,

Bourgogne Montrecul Rosé,

Bourgogne Mousseux,

Bourgogne Passe-tout-Grains,

Bourgogne Ordinaire,

Bourgogne Ordinaire Clairet,

Bourgogne Ordinaire Rosé,

Bourgogne Rosé,

Bourgogne Rosé Côtes d’Auxerre,

Bourgogne Rosé Côte chalonnaise,

Bourgogne Rosé Hautes Côtes de Beaune,

Bourgogne Rosé Hautes Côtes de Nuits,

Bourgogne Vézelay,

Bouzeron,

Chablis,

Chablis Grand Cru,

Chablis Premier Cru,

Chambertin,

Chambertin-Clos-de-Beze,

Chambolle-Musigny,

Chapelle Chambertin,

Charlemagne,

Charmes Chambertin,

Chassagne-Montrachet,

Chevalier Montrachet,

Chorey-les-Beaune,

Clos de la Roche,

Clos des Lambrays,

Clos de Tart,

Clos de Vougeot,

Clos Saint-Denis,

Corton,

Corton Charlemagne,

Côte de Beaune,

Côte de Beaune Villages,

Côtes de Nuits Villages,

Crémant de Bourgogne,

Criots Bâtard Montrachet,

Échezeaux,

Fixin,

Gevrey-Chambertin,

Givry,

Grands Échezeaux,

Griotte Chambertin,

Irancy,

Ladoix,

La Grande Rue,

La Romanée,

La Tâche,

Latricieres Chambertin,

Mâcon,

Mâcon Supérieur,

Mâcon Villages,

Maranges,

Marsannay,

Marsannay rosé,

Mazis Chambertin,

Mazoyeres Chambertin,

Mercurey,

Meursault,

Montagny,

Monthélie,

Montrachet,

Morey-Saint-Denis,

Musigny,

Nuits-Saint-Georges,

Pernand-Vergelesses,

Petit Chablis,

Pinot Chardonnay-Mâcon,

Pommard,

Pouilly Fuissé,

Pouilly Loché,

Pouilly-Vinzelles,

Puligny-montrachet,

Richebourg,

Romanée Conti,

Romanée Saint Vivant,

Ruchottes-Chambertin,

Rully,

Saint-Aubin,

Saint-Bris,

Saint-Romain,

Saint-Véran,

Santenay,

Savigny lub Savigny-les-Beaune,

Viré-Clessé,

Volnay,

Vosne-Romanée,

Vougeot.

DOLINA LOARY

Region dzieli się na pięć subregionów:

  • Źródła Loary (La Limagne),
  • Górna Loara (Le Vignoble du Centre),
  • Turenia (La Touraine),
  • Andegawenia (Anjou-Saumur),
  • Bretania (Pays Nantais).

Najważniejsze szczepy w Dolinie Loary: białe – muscadet, sauvignon blanc i chenin blanc., czerwone – cabernet franc, gamay oraz pinot noir.

Apelacje AOC w Dolinie Loary:

Anjou,

Anjou-Coteaux de la Loire,

Anjou Gamay,

Anjou mousseux,

Anjou pétillant,

Anjou Villages,

Anjou Villages Brissac,

Blanc fumé de Pouilly,

Bonnezeaux, Bourgueil,

Cabernet d’Anjou,

Cabernet de Saumur,

Chaume 1er cru des Coteaux du Layon,

Cheverny, Chinon,

Côte roannaise,

Coteaux de l’Aubance,

Coteaux du Giennois,

Coteaux de Saumur,

Coteaux du Layon,

Coteaux du Loir,

Coteaux du Vendômois,

Côtes du Forez,

Cour-Cheverny,

Crémant de Loire,

Jasnieres,

Menetou Salon,

Montlouis-sur-Loire,

Montlouis-sur-Loire mousseux,

Montlouis-sur-Loire pétillant,

Muscadet,

Muscadet-Coteaux de la Loire,

Muscadet-Côtes de Grandlieu,

Muscadet Sevre-et-Maine,

Orléans,

Orléans-Cléry,

Pouilly Fumé,

Pouilly-sur-Loire,

Quarts de Chaume,

Quincy,

Reuilly,

Rosé d’Anjou,

Rosé d’Anjou pétillant,

Rosé de Loire,

Saint-nicolas-de-bourgueil,

Sancerre,

Saumur,

Saumur Champigny,

Saumur mousseux,

Saumur pétillant,

Savennieres,

Savennieres Coulée de Serrant,

Savennieres Roche aux Moines,

Touraine,

Touraine Amboise,

Touraine Azay-le-Rideau,

Touraine Mesland,

Touraine Mousseux,

Touraine Noble Joué,

Touraine pétillant,

Valençay,

Vouvray,

Vouvray Mousseux,

Vouvray Pétillant.

DOLINA RODANU

Na północy obszaru, w okolicach miejscowości Valence, najważniejszym szczepem czerwonych winogron jest shiraz, a białych viognier. Południowe krańce regionu słyną ze szczepów grenache dla win czerwonych oraz clairette dla białych.

Apelacje AOC w Dolinie Rodanu:

Beaumes-de-Venise,

Château-Grillet,

Châteauneuf-du-Pape,

Châtillon-en-Diois,

Clairette de Die,

Condrieu,

Cornas,

Costieres de Nîmes,

Côte Rôtie,

Coteaux de Die,

Coteaux du Lyonnais,

Coteaux du Tricastin,

Côtes du Luberon,

Côtes du Rhône,

Côtes du Rhône Villages,

Côtes du Ventoux,

Côtes du Vivarais,

Crémant de Die,

Crozes-Hermitage lub Crozes-Ermitage,

Gigondas,

Ermitage,

Lirac,

Muscat de Beaumes-de-Venise,

Rasteau,

Rasteau Rancio,

Saint-Joseph,

Saint-péray,

Saint-péray mousseux,

Tavel,

Vacqueyras,

Vinsobres.

JURA FRANCUSKA

Najbardziej docenianymi winami tego obszaru są białe wina zwane żółtymi (vin jaune) o intensywnym żółtym kolorze i aromacie orzechów, igliwia, curry i smardzów oraz wina słomkowe (vin de paille), których nazwa wzięła się od sposobu produkcji (grona zbiera się pojedynczo i przed tłoczeniem suszy na słomianych matach, dzięki czemu w owocach znacznie zwiększa się zawartość cukru, a tłoczony moszcz przypomina słodki syrop). Uprawia się tu również szczepy savagnin i chardonnay (białe) oraz poulsard i trousseau (czerwone).

Apelacje AOC w regionie Jura:

Arbois,

Arbois mousseux,

Arbois mousseux Pupillin,

Arbois Pupillin,

Château-Chalon,

Côte du Jura Mousseux,

Côtes du Jura,

Crémant du Jura,

L’Étoile,

L’Étoile Mousseux.

KORSYKA

Szczepy wykorzystywane do produkcji win czerwonych uprawiane na Korsyce to głównie nielluccio i sciaccarello. Ponadto występują tu grenache oraz shiraz, które wykorzystuje się do kupażowania win ze szczepów lokalnych. Do win białych wykorzystuje się szczepy vermentino i bianco gentile. Marginalne znaczenie – muscat i chardonnay.

Apelacja AOC na Korsyce:

Ajaccio,

Muscat du Cap Corse,

Patrimonio,

Corse,

Vin de Corse-Calvi,

Vin de Corse-Coteaux du Cap Corse,

Vin de Corse-Figari,

Vin de Corse-Porto-Vecchio,

Vin de Corse-Sartene.

LANGWEDOCJA

Używa się tu, zabronionych na tym obszarze zgodnie z przepisami apelacyjnymi, szczepów cabernet sauvignon, merlot oraz chardonnay.

Apelacje AOC w Langwedocji:

Blanquette de Limoux,

Blanquette Méthode Ancestrale,

Cabardes,

Clairette de Bellegarde,

Clairette du Languedoc,

Corbieres,

Coteaux du Languedoc,

Crémant de Limoux,

Faugeres,

Fitou,

Frontignan,

Limoux,

Malepere,

Minervois,

Minervois – La Liviniere,

Muscat de Frontignan,

Muscat de Lunel,

Muscat de Mireval,

Muscat de Saint-Jean-de-Minervois,

Saint-Chinian,

Vin Frontignan.

PROWANSJA

Szczepy wykorzystywane na tym obszarze to ugni blanc, bourboulenc, clairette i viognier.

Apelacje AOC w Prowansji:

Vin de Bandol,

Vin de Bellet,

Cassis,

Coteaux d’Aix-en-Provence,

Coteaux de Pierrevert,

Coteaux Varois,

Côtes de Provence,

Les Baux de Provence,

Palette.

ROUSSILLON (Katalonia Francuska)

Lokalne wina powstają ze szczepów winogron białych: grenache blanc, grenache gris i macabeu oraz czerwonych: grenache noir, carignan, shiraz, mourverde i cinsault.

Apelacje AOC w Roussillon:

Banyuls,

Banyuls Grand Cru,

Banyuls Grand Cru Rancio,

Banyuls Rancio,

Collioure,

Côtes du Roussillon,

Côtes du Roussillon Villages,

Côtes du Roussillon Villages Caramany,

Côtes du Roussillon Villages Latour de France,

Côtes du Roussillon Villages Lesquerde,

Côtes du Roussillon Villages Tautavel,

Grand Roussillon,

Grand Roussillon Rancio,

Maury,

Maury Rancio,

Muscat de Rivesaltes.

SABAUDIA (Savoie)

Wykorzystywane tu szczepy, są raczej mało popularne gdzie indziej. Należą do nich: aligote, altesse, jacquere, mondeuse, chasselas, gringet, molette i roussanne. Szczepy czerwonych winorośli: gamay i pinot noir, a także mondeuse – traktowany jako przodek szczepu shiraz.

Apelacje AOC w Sabaudii:

Crépy,

Mousseux de Savoie,

Pétillant de Savoie,

Roussette de Savoie,

Vin de Savoie,

Vin de Savoie Ayze Mousseux,

Vin de Savoie Ayze Pétillant,

Vin de Savoie Mousseux,

Vin de Savoie Pétillant,

Seyssel,

Seyssel Mousseux.

SUD-OUEST (Akwitania i Środkowe Pireneje)

Najczęściej uprawiane szczepy na potrzeby win czerwonych: cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot (podobnie jak w Bordeaux) oraz białych: semillon, sauvignan i muscadalle.

Apelacje AOC w Sud-Ouest:

Béarn,

Béarn-Bellocq,

Bergerac,

Bergerac Sec,

Buzet,

Cahors,

Côtes de Bergerac,

Côtes de Bergerac moelleux,

Côtes de Duras,

Côtes de Montravel,

Côtes du Frontonnais,

Côtes du Frontonnais Fronton,

Côtes du Frontonnais Villaudric,

Côtes du Marmandais,

Gaillac,

Gaillac Doux,

Gaillac Mousseux,

Gaillac Premieres Côtes,

Haut-Montravel,

Irouléguy,

Jurançon,

Jurançon Sec,

Madiran,

Marcillac,

Monbazillac,

Montravel,

Pacherenc du Vic-Bilh,

Pacherenc du Vic-Bilh sec,

Pécharmant,

Rosette,

Saussignac.

SZAMPANIA

Produkowane tu wina musujące to znane wszystkim szampany (champagne). Nazwa szampan jest zastrzeżona na wyłączność francuską nazwą regionalną.  Uprawia się tu głównie czerwone pinot noir i pinot meunier oraz białe chardonnay. Jako dodatki stosuje się winogrona szczepów: arbanne, petit meslier, pinot de juillet, pinot gris vrai (nazwa historyczna fromenteau), pinot rose oraz pinot blanc vrai.

Apelacje AOC w Szampanii:

Champagne,

Coteaux Champenois,

Rosé des Riceys.

Więcej znajdziecie tutaj

One thought on “Regiony Francji

  1. Muszę się zgodzić z powyższym artykułem. Francuskie wina są najlepsze. Gdy jestem w sklepie i stoję przed polką z winami najchętniej wybieram wina oczywiście francuskie, najbardziej smakują mi z regonu: Bordeaux oraz Szampanii, ale nie mówię tu o winach musujących tylko o czerwonych winach szczepu pinot noir. Polecam spróbować.

Comments are closed.