Chciałam Wam przedstawić kolejny genialny włoski trunek – Martini Asti.
W północnym, górskim rejonie Włoch Piemoncie uprawia się jeden z najstarszych szczepów winnych – Moscato. To właśnie jego grona zapewniają niepowtarzalny smak produkowanemu tutaj Martini Asti. I choć Moscato oryginalnie pochodzi z Grecji, a obecnie uprawiany jest w wielu miejscach Europy, to jednak piemonckie zbocza Alp stały się dla niego wymarzonym miejscem – nową ojczyzną. Wyjątkowo korzystne warunki panują zwłaszcza w okolicy miasteczka Asti.
Producentem Martini Asti jest firma Martini & Rossi, stanowiąca obecnie synonim jakości i doskonałości. Marka ta jest rozpoznawana niemal na całym świecie.
Pierwsze musujące wino Martini Asti ujrzało światło dzienne w 1863 roku. Jego niepowtarzalny smak ściśle łączy się z Piemontem i jego górskim klimatem. Jedynie winogrona z tych okolic mogą być użyte do produkcji musujących win Asti oznakowanych symbolem D.O.C.G. Firma Marini współpracuje tylko z najlepszymi winnicami, w których ukształtowanie terenu, gleba i mikroklimat zapewniającymi optymalne warunki dla wegetacji owoców.
Aby stworzyć Martini Asti wybiera się idealne grona ze staranie wyselekcjonowanych winnic. Bazując na wiedzy i doświadczeniu wybitnych twórców wina stosuje się nowoczesne techniki produkcyjne.
Unikalny delikatny smak Martini Asti zabarwiony słodyczą akacji, pomarańczy i lipy na długo pozostaje w pamięci.
Aby uwypuklić najlepsze cechy Martini Asti należy je serwować schłodzone do temperatury 5-7 °C w wąskich i wysokich kieliszkach. Dobrze komponuje się ze słodkimi deserami, lodami oraz owocami. Może być również podane do słonych przekąsek takich jak ser, wędzony łosoś czy kawior.
Wino to może również posłużyć za składnik do stworzenia licznych ekskluzywnych koktajli takich jak Deep Pleasure – Martini Asti, Bacardi Karty Bank i sok pomarańczowy; Lady Laura – Asti Martini, Dry Martini i Wódka Sermeq brzoskwiniowa; Pink Floyd – Martini Asti, Martini Rose i syrop truskawkowy i wielu innych…