Beaujolais to jeden z największych winiarskich rejonów Francji. Leży w południowej części Burgundii. Produkowane tu wino ma purpurowo-fiołkową barwę i owocowy aromat. Można w nim wyczuć maliny, truskawki czy śliwki. Wino to należy serwować w temperaturze „cave”, czyli chłodnej temperaturze piwnicy, w której leżakowało. Stanowi popularny trunek w barach i bistrach; jest również podawane do wyrafinowanych i drogich posiłków.
Beaujolais powstaje ze szczepu Gamay. Poddawane jest procesowi przyspieszonej wiwifikacji ‒ tak zwanej maceracji węglowej. Można je spożywać już w 6 tygodni po winobraniu, ale po trzecim czwartku listopada, kiedy to obchodzi się święto Beaujolais. Obchodzone jest ono nie tylko we Francji, ale również w Australii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji, Wielkiej Brytanii i nawet od 1997 roku w Polsce (w Sopocie). Zgodnie z europejskimi regulacjami, wino oferowane w okresie pomiędzy zbiorami a końcem stycznia kolejnego roku powinno być nazwane primeur, zaś sprzedawane ciągu pierwszego roku, do okresu następnego winobrania określa się jako nouveau. Pozostałe wina dojrzewają w stalowych kadziach przez kolejne 2-3 lata. Maksymalnie można je przechowywać przez 5 lat.
Jednak to Beaujolais Nouveau stanowi prawie połowę produkcji regionu. Rocznie produkuje się około 450 000 hl tego trunku, z czego 45% jest przeznaczone na eksport. Głównymi odbiorcami są Niemcy, Japonia i USA.