W 2001 roku Ewa i Lech Jaworek założyli w Miękini w województwie dolnośląskim plantacje winorośli. Do 2008 roku trwało nasadzanie obszaru, który obecnie zajmuje 23 ha. W tymże też roku pierwszy raz zebrano zbiory, z których później powstało wino przeznaczone do handlu.
Na początku winnice zasadzono odmianami Vitus vinifera- winorośli właściwej, służącej do produkcji wina gronowego. Obecnie testuje się tu jednak 40 odmian winorośli, dla uprawy których dolnośląskie warunki wydaja się być odpowiednie. Wśród nich: Riesling, Elbling, Pinot Noir, Merlot, Pinot Gris, Guwürztraminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Regent, Acolon, Dornfelder, Roesler.
Na razie produkcja wina odbywa się w zabytkowym folwarku, jednak według zamysłu przedsięwzięcie to ma przekształcić się w centrum dolnośląskiego winiarstwa. Zainteresowani już dziś mogą wziąć udział w specjalistycznych szkoleniach, zwiedzić kompleks i spróbować tradycyjnych produktów.
Śląsk może pochwalić się może skromną, ale stosunkowo długą tradycją winiarską - pierwsze uprawy winorośli w okolicy Środy Śląskiej pojawiły się już w XII wieku. Winorośl dotarła w te rejony prawdopodobnie za sprawą klasztoru Cystersów w Lubiążu. Przez ponad 200 lat Środa była miastem wina z rozwiniętym jak na owe czasy przemysłem winiarskim. W 1323 roku krzew winny stał się symbolem miasta i pozostał nim do dzisiaj. Niestety wojna trzydziestoletnia w XVII wieku na spółkę z klęskami suszy i gradobiciem zatrzymały rozwój winiarstwa tego rejonu.
Obecnie winnice Jaworek łączą w sobie historię tego miejsca z nowoczesnymi technikami uprawy winorośli i wytwarzania wina. Nad standardem wytwarzanych win czuwa sprowadzony z Kalifornii enolog.