Wermut

WermutyWermut to nazwa pochodząca z języka niemieckiego oznaczająca piołun. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych win: podaje się je jako aperitif, używane jest do robienia koktajli, pije się je z lodem czy cytryną bądź w czystej postaci jak czyni to wielu smakoszy.

Co ciekawe Wermut na początku swojej historii był pity w celach leczniczych. Dopiero później odkryto jego walory smakowe i zaczęto pijać go dla przyjemności. Zaczęto z nim eksperymentować. Różne odmiany Wermutu są aromatyzowane goździkami, kolendrą, szałwią, gałką muszkatołową, imbirem, chininą czy skórką cytrynową. Wiele zależało od regionu, w którym dana odmiana była produkowana.

Dziś Wermuty często wzmacniane są alkoholem. Jego zawartość procentowa w winie waha się od 12-20%. Można je podzielić ze względu na barwę (białe i czerwone) bądź ilość cukru (gorzkie, wytrawne, słodkie).

Wermuty to wina doskonale znane na całym świecie, ale te najpopularniejsze i powszechnie dostępne produkowane są we Francji i we Włoszech. Nie ma miłośnika wina, który przynajmniej nie kojarzył by takich marek jak Gancia, Cinzano, Noilly Prat, Chambry czy Istria. Nie wspominając już o Martini, której do drinków używał najpopularniejszy tajny agent Jego Królewskiej Mości James Bond.

Białe wermuty często używane są w kuchni. Szczególnie ich smak pasuje do sosów rybnych czy marynaty różnych mięs.

Jak Wy lubicie spożywać Wermuty? Czekamy na opinie!