Marsala – wino zwycięstwa

Winnica MarsaliW większości przypadków pierwszym skojarzeniem, jakie budzi Sycylia jest oczywiście mafia. Jednak zapomnijmy na chwilę o Sycylii przywołującej na myśl „Ojca Chrzestnego” Francisa Forda Copoli tylko wybierzmy się na niewątpliwie jedną z najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego. Zapierające dech widoki, słodkie pomarańcze, malownicze plaże i winnice mieszczące się na skalnych stokach. To właśnie z gorącej Sycylii pochodzi wino Marsala niegdyś nazywane – winem zwycięstwa.


Początków wina marsala należy szukać w drugiej połowie XVIII wieku. To za sprawą przybycia Anglika, dokładnie John Woodhouse, jego nieprzeciętny smak nabrał rozgłosu, stało się najsłynniejszym i najbardziej cenionym winem sycylijskim. Co ciekawe Woodhouse na wyspę przybył nie po wino, lecz po migdały.

Marsala to wino wzmacniane zawierające 15-18% alkoholu, niezbędne w kuchni, ponieważ jest istotą przygotowania wielu potraw, chociażby do powszechnie znanego tiramisu czy zabaglione. Produkowane jest z gron białych odmian: inzolia, cataratto, damaschino, grillo bądź z odmian czerwonych: pignatello, nerello mascalesenero d’Avola. Również do produkcji wina czerwonego można użyć maksymalnie 30% owoców ze szczepów białych.

Marsala należy klasyfikować według poziomu pozostałego cukru (wytrawne, półwytrawne, słodkie), barwy (złote, bursztynowe, rubinowe) oraz czasu leżakowania. Na rynku dostępne są marsala: fine (najbardziej popularne), superiore, superiore riserva, vergine (najwyższej klasy), vergine stravecchio czy też vergine riserva. Wytrawne marsala doskonale sprawdzają się jako aperitif inne natomiast są doskonałym towarzyszem deserów. Dostępne jest również wino określane Marsala Speciali czy Cremovo to znaczy, iż jest ono uzupełnione żółtkami jajek lub kawą.

Sycylijskie wina, poza Europą, cieszą się uznaniem również w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Japonii czy Korei Południowej.

Tekst: Joanna Metrzak