„Winezero” – wino bezalkoholowe

Na ile kieliszków wina możemy sobie pozwolić, gdy mamy w perspektywie prowadzenie pojazdu? Włoscy producenci wina wyszli naprzeciw potrzebom konsumentów-kierowców i stworzyli bezalkoholowe wino!!! Produkt ten nazywa się „Winezero”. Jego twórcy Manuela Zanelli i Massimilino Bartolini pracowali nad recepturą trzy lata.

Obecnie bezalkoholowe wino zawiera jeszcze śladowe ilości alkoholu − 0,5%, jednak nieustannie trwają prace, mające na celu całkowite wyeliminowanie tych procentów.

W procesie przygotowania „Winezero” stosuje się próżniową destylację w niskiej temperaturze tradycyjnie fermentowanego wina. Zabieg taki usuwa z niego alkohol.

Wybór win „minimalnie” alkoholowych jest stosunkowo szeroki. Można znaleźć w ofercie zarówno wina białe, jak i czerwone, i różowe wytwarzane ze szczepów Tempranillo i Verdejo. Czerwone wino powstaje z hiszpańskich winogron Duero, Reuda i Cigales. Niebawem na rynek wejdą kolejne wina tworzone na bazie kupażu włoskich szczepów Lambrusco, San Giovese, Trebiano i Malvasii.

Twórcom pomysłu bezalkoholowej wersji wina przyświecała idea stworzenia napoju dla niepełnoletniej młodzieży. Również forma w jakiej napój jest sprzedawany, jest dość młodzieżowa − wino to można kupić nie tylko w tradycyjnych butelkach, ale również w puszkach takich jak Coca Colę czy Sprite.

Niestety na dzień dzisiejszy „Winezero” można znaleźć jedynie we Włoszech. Miejmy nadzieję, że zapewnienia o  rozszerzeniu dystrybucji na inne kraje europejskie szybko zostaną zrealizowane.