Wino lodowe

IMG_0383 by Mandi Gaga, on Flickr

wino lodowe dobrze smakuje z foie gras

Pierwsze wzmianki o winie lodowym pochodzą z 1794 roku z rejonu niemieckiej Frankonii. Najprawdopodobniej wtedy to po raz pierwszy przyrządzono takowe wino. Obecnie wino lodowe to wytwarza się w nie tylko w Niemczech, ale też Austrii, Czechach, Francji, Słowenii i na Węgrzech. Największym producentem tego wina są jednak Kanadyjczycy.

Zazwyczaj winogrona zbiera się w okresie od sierpnia do listopada. W ostatnim miesiącu zbiorów zdarza się, że temperatura zaskoczy plantatorów i gwałtownie spadając zamraża owoce. Takie zmrożone owoce nie nadają się już do wyrobu tradycyjnego wina. Być może kiedyś, właśnie taki przedwczesny atak zimy stał się przyczyną eksperymentu – wyrobu pierwszego wina lodowego.

Obecnie zasady dotyczące procesu produkcji win lodowych są bardziej sprecyzowane. Wino to można sporządzić z każdego rodzaju szczepu, jednak najpopularniejsza jest mieszanka Vidal.Winogrona należy zbierać w temperaturze około – 7 stopni, gdy owoce są już odpowiednio zmrożone. Zbiory najczęściej odbywają się wczesnym rankiem bądź nocą. Cały proces winobrania powinien przebiegać bardzo szybko i sprawnie. Ponieważ nie wolno dopuścić, by owoce uległy rozmrożeniu podczas porannego ocieplenia, tłoczenie gron należy rozpocząć tak szybko, jak tylko to możliwe. Trzeba cały czas kontrolować tempo pracy.  Nadmierny pośpiech przy wyciskaniu, może spowodować awarię prasy – zbytnie nagromadzenie lodu  może zablokować maszynę. Gdy praca idzie zbyt wolno, istnieje ryzyko rozmrożenia owoców.

Bottle of Ice Wine by monica.renata, on Flickr

To nie jedyne zagrożenia, z jakimi borykają się producenci win lodowych – zbyt zmrożone owoce nie nadają się do tłoczenia, długo wegetujące na krzewach owoce stają się łakomym kąskiem dla ptaków i dzikich zwierząt, a wilgotne powietrze sprzyja wytwarzaniu się niepożądanej pleśni.

Proces fermentacji jest bardzo długi – trwa nawet kilka miesięcy. Jako efekt końcowy powstaje słodkie wino deserowe, w którym można wyczuć aromaty egzotycznych owoców, porzeczek, orzechów, kwiatów czy miodu. Z biegiem lat trunek ten szlachetnieje i nabiera nowych walorów.

Można je kosztować samo bądź z foie gras (pasztet z gęsich wątróbek), niebieskim serem, sałatką owocową lub włoskimi orzechami.

Ze względu na skomplikowany i mało wydajny proces wytwarzania wina lodowego jego ceny są wygórowane. Jedna butelka może kosztować nawet 200 euro. Nasi południowy sąsiedzi oferują trochę niższe ceny.