Wino Malaga

*Fantasy World* by Rietje Swart, on Flickr

Urokliwe wybrzeże Andaluzji

400 lat temu słodka, wzmacniana alkoholem andaluzyjska malaga była jednym z najbardziej cenionych win w ówczesnym świecie. W dzisiejszych czasach straciła trochę na atrakcyjności. A szkoda…

W Andaluzji winorośl uprawiano już w 6 wieku p.n.e. Za panowania Maurów, aby nie łamać zasad muzułmańskiej religii, produkowane tu wino nazywano niewinnie syropem. W okresie świetności winnice zajmowały obszar 113 000 hektarów. Obszar ten skurczył się i obecnie to jedynie 900 hektarów. Uprawia się głównie odmianę Pedro Ximenez.

Zebrane winogrona wykłada się na specjalne maty splecione z trawy, a następnie suszy na słońcu do trzech tygodni. W wysuszonych winogronach wzrasta poziom koncentracji cukrów. Do produkcji malagi stosuje się metodę kupażu bądź solera, która polega na stopniowym i powolnym mieszaniu młodej malagi ze starszą.

Rozróżnia się 16 typów malagi. Różnią się swoją słodyczą jak i poziomem alkoholu (od 15% do 23%).

Najpopularniejsze rodzaje malagi to:

Malaga Dulce Lagrima (łzy) – o bardzo słodkim smaku, powstaje z niewyciskanego moszczu

Malaga Dulce Moscatel – słodka i aromatyczna. Produkowana na bazie muskatu aleksandryjskiego.

Malaga Dulce Pedro Ximenez – powstaje z gron Pedro

Solera – wino tworzone za pomocą metody solera

Malaga Seco – wytrawna

Malaga Abocado

Malaga Semiseco – półwytrawna

Na etykietach widnieją również inne określenia:

Blanco – białe, Dorado – złote, Rojo Dorado – czerwono-złote, Oscuro – ciemne, Negro – czarne, Crema – krem, Pajarete – półsłodkie.

Najbardziej znani producenci to: Lopez Hermanos, Gomara, Lopez Garcia, F.Schatz, Larios, Lopez Madrid.

Wina likierowe

Do wina powstałego z dojrzałych bądź już ususzonych na słońcu owoców dodawany jest skoncentrowany i skarmelizowany syrop winogronowy – arrope. Dla wzmocnienia trunku dolewa się destylatu – vino borracho.

Wina słodkie

Otrzymuje się z podsuszanych na słońcu odmian moscatelpedro ximénez. Moszcz musi osiągnąć wysoki poziom cukru – co najmniej 300 gram cukru na litr. Słodkie wina nie są alkoholizowane. Wino powinno dojrzewać co najmniej 6 miesięcy. Malaga, która nieleżakowała określana jest mianem pálido.

Malagę serwuje się po kolacji lub w czasie deseru. Wytrawne malagi podaje się jako aperitif.