Sangiovese

Sangiovese jest czerwona odmianą winorośli z Włoch. Był już dobrze znany w XVI w. Znane jest jako składnik mieszanek: Chianti, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano i Morellino di Scansano.

Winorośl ta bardzo łatwo się adaptuje na różnych typach gleb. Owoce dojrzewają długo, zbierane są dopiero pod koniec września, a nawet w połowie października. Potrzebują w miarę ciepłego klimatu oraz muszą być przycinane, ponieważ mają tendencję do nadmiernej produkcji.

Sangiovese jest najbardziej popularne w kraju swojego pochodzenia, czyli we Włoszech. Znane jest tam pod różnymi nazwami: Brunello, Morellino, Nielluccio, Prugnolo Gentile. Najbardziej doceniane jest w Toskanii. Poza Włochami uprawiane jest w Kalifornii, Stanie Waszyngton, Oregonie, Virginii oraz w Teksasie. W Kanadzie uprawia się je na Półwyspie Niagara. Jest także dość popularne w Australii oraz w Ameryce Łacińskiej.

Wina produkowane z Sangiovese mają wysoką kwasowość i są bogate w taniny; mają jasną barwę. Mieszanie Sangiovese z innymi szczepami pozwala na poprawienie jakości wina, najczęściej łączy się je z Cabernet Sauvignon. Młode Sangiovese ma smak truskawek, przypraw oraz dębu. Toskańskie mieszanki mają wyczuwalne w aromacie wiśnie, fiołki oraz herbatę, a Kalifornijskie mają armaty czerwonych owoców i przypraw.

Chociaż większość win z Sangiovese produkuje się jako gotowe od razu do spożycia, dobrze się starzeje. Najdłużej przeleżeć mogą Super ToscansBruello di Montalcino – aż do 20 lat.