Grenache, znane też pod hiszpańską nazwą Garnacha, jest jedną z najbardziej popularnych odmian uprawianych na świecie. Posiada aromat jagód, jednak wino z owoców tego szczepu jest mało kwasowe, zawiera mało tanin oraz brakuje mu koloru. Z tego względu łączy się Grenache z innymi odmianami, m.in. Syrah, Carignan, Tempranillo, Cinsaut. Szczep ten wywodzi się z Hiszpanii, najprawdopodobniej z regionu Aragonu na północy kraju.
W bukiecie win z tej odmiany charakterystyczny jest aromat malin i truskawek. Ich aromat może też rozwinąć nuty porzeczki, czarnych oliwek, kawy, miodu, pierników, skóry, pieprzy czy smoły. Przy dużej zawartości drożdży wina mają ziołowy aromat, który szybko zanika.
Wino z Grenache jest dość wysoko procentowe. Odmiany często używa się w mieszankach, by dodać winom bukietu oraz posmaku owoców. Wina z Grenache szybko się utleniają i tracą kolor, chcąc temu zapobiec owoce często podaje się fermentacji na ciepło, by uzyskać maksymalny kolor ze skórki. Może to spowodować, że wino po takim procesie zatraci swoją charakterystyczny owocowy aromat, będzie zielone i cierpkie. Owoce dają najlepsze wino jeśli pozwoli im się na długą fermentację w chłodniejszych temperaturach.
Grenache nadaje się do produkcji win wzmocnionych np. vin Doux naturels (VDN) z Roussillon lub Australijskich win w stylu porto. Wina takie dojrzewają przez kilka lat w szklanych baniakach lub drewnianych beczkach, nabierając wyczuwalnego w ich bukiecie smaku rodzynek, orzechów i sera. Wzmacniane wina z tego szczepu są bardzo długowieczne. Grenache nadaje się też do produkcji win różowych o przyjemnym bukiecie truskawek.
Ponieważ dojrzewa późno potrzebuje gorącego i suchego klimatu. Dobrze toleruje wiatr, sprzyjają jej więc warunki panujące w Hiszpanii, Francji oraz w Kalifornii. W XVIII w. odmiana zaczęła być uprawiana w Australii, gdzie szybko zyskała popularność. Odmianę uprawia się także na Sardynii,, Sycylii, Meksyku, Chile, Argentynie i Południowej Afryce.