Syrah podobno pochodzi z perskiego miasta Sziraz, jednego z najstarszych regionów winiarskich świata. Jest to jedna z najszlachetniejszych odmian czerwonych winogron, a wina z niej produkowane mogą dojrzewać latami, zyskując coraz więcej harmonii oraz wspaniały aromat. Szczep ten znany jest też pod nazwami: Shiraz, Balsamina, Bragiola, Neretto di Saluzzo, Serine oraz Sirac.
Winorośl ta wymaga ciepłego klimatu, jest wydajna oraz odporna na choroby. Grona tej odmiany są średniej wielkości i małych jagodach o granatowym kolorze.
Wina otrzymywane z Syrah mają głęboki czerwony kolor, dużą zawartość tanin. Charakteryzują się bardzo bogatym, intensywnym bukietem, w którym można wyczuć fiołki, trufle, tytoń, czekoladę i lukrecję. Wina z południa Francji, wytwarzane wyłącznie z tego szczepu, są szorstkie i cierpkie, jest to wina suchego i gorącego klimatu, w którym dojrzewają. Często grona Syrah miesza się z innymi odmianami m.in. Cabernet Sauvignon i Viognier. Najbardziej znane wina tłoczone z tej odmiany to Hermitage, Côte-Rôtie oraz dodaje się ją do wielu win z doliny Rodanu.
Syrah uprawiane jest głównie we Francji oraz w Australii, gdzie jest najczęściej uprawianą czerwoną odmianą. Uprawia jest też w Argentynie i innych rejonach Ameryki Południowej, czasem także w Europie Wschodniej.